Tietoja minusta

keskiviikko 7. joulukuuta 2011

Minun maailmani - Kivet

Hypätäänpäs tällä kertaa jalokivien maailmaan:

Sain joskus ala-aste ikäisenä ensimmäisen punaisen jalokiveni, jota kovasti sanottiin skorpionin onnenkiveksi. Tiedän tasan tarkkaan minkälaisessa rasiassa tämä kivi on, mutta rasian sijainnista minulla ei ole enää harmainta aavistustakaan. Lievä kiinnostukseni kiviterapiaan ja kivien voimiin sai minut viime kesänä ostamaan setin parannuskiviä (Healing Stones). Kokoelmaan kuuluu ametisti, adventuriini, sodaliitti, agaatti, kristallikvartsi, ruusukvartsi, obsidiaani ja tiikerinsilmä. Lisäksi setti sisälsi nätin pienen punaisen pussukan kivien säilytykseen. Parannuskiviä suositeltiin kantamaan mukana tuomaan tasapainoa ja uudistamaan energiakenttää. Valehtelematta väitän, etten ole pahemmin kärsinyt stressistä kivet hankittuani, niin hassulta kuin se kuulostaakin... Kivipussukkaa kannan jatkuvasti käsilaukussani. Sen lisäksi ystävänikin on löytänyt lohtua rauhoittavasta kivestä.

Jos kerta stressistä pahastikin kärsinyt hermoraunio (kuten minä) saa apua parista hiotusta kivestä, eikö tässä kivien energiapuhdistuksessa ole siis jotain perää? Haluankin testata erilaisten kivien toimintaa, ja parannuskivisettini lisäksi olen hankkinut kaulaani vihreän turmaliinikiteen, pelkästään siitä syystä että sen väitetään blokkaavan negatiivista energiaa ja sallivan inspiraation uudistumista. Muutaman kerran olenkin tuntenut kuinka turmaliini hohkaa polttavaa kuumuutta, mitä muut eivät tunne. Erään mielestä kyseessä saattaa olla aktivointi... tiedä häntä. Pitääpä seurata, kenen seurassa / minkälaisten ajatusten äärellä turmaliini polttaa.

Seuraavaksi hankinnassa olisi tuliopaali tai kirsikkaopaali... Ja voisihan nuo omat horoskooppikivet myös kerätä talteen, kiitos Jalokivigallerian!

Skorpioni 22.10-21.11.:
ametisti, topaasi, malakiitti, granaatti, akvamariini, kunziitti, kuukivi, obsidiaani, turkoosi

Turmaliini

Turmaliini kivi

VÄRI: kaiken värisiä vaaleankeltaisesta mustaan.
KUVAUS: Tyypillisesti graniitteissa ja pegmatiiteissa esiintyvä turmaliini on kidemuodoltaan pitkänomainen, kemiallisesti monimutkainen borosilikaatti. Turmaliinia esiintyy useammissa värisävyissä kuin mitään muuta kiveä, jokaisella värillä onkin omat nimensä, kuten indigoliitti (sininen) ja siberiitti (violetti). Kirkkaita ja värikkäitä muunnoksia käytetään jalokivinä.
ESIINTYMÄT: Afganistan, Australia, Brasilia, Italia, Kenia, Madagaskar, Mosambik, Namibia, Pakistan, Sri Lanka, Suomi (Kuortane), Tansania, Yhdysvallat.
VOIMA: Shamaanien kivenä pidetty turmaliini helpottaa väsymystä ja anemiaa sekä kasvattaa menestystä ja rakkautta. Psykologisesti turmaliini auttaa ymmärtämään itseään sekä muita.
MUUTA: Turmaliini on lokakuun kuukaudenkivi Suomen Kultaseppien Liiton hyväksymässä kiviluettelossa.
KIVIVINKKI: Luonnolliset turmaliinisauvat ovat mainioita kiviterapian työkaluja. Niiden sanotaan puhdistavan auraa, poistavan tukoksia ja karkottavan kielteistä energiaa.

Turmaliinin ominaisuudet: Puhdistava, muuntaa raskasta energiaa hienommiksi värähtelyiksi. Maadoittaa henkistä energiaa, puhdistaa chakroja ja muodostaa suojaavan kilven. Vähentää jännitystä ja auttaa selkärankaa. Tasapainottaa yin- ja yang-energioita, oikeaa ja vasenta aivopuoliskoa. Tuo inspiraatiota, myötätuntoa, suvaitsevaisuutta ja vaurautta. Vihreä turmaliini avaa sydänchakraa, lisää myötätuntoa. Yksi voimakkaisista parantavista vihreistä kivistä, antaa tasapainoa. Muuntaa negatiivista energiaa positiiviseksi. Auttaa ongelmiin isähahmojen kanssa. Auttaa herbalismin opiskelua ja parantaa kasveja. Parantaa silmiä, sydäntä, kateenkorvaa, aivoja ja immuunipuolustusta. Auttaa painonpudotusta, puhdistaa ja vahvistaa hermostoa, auttaa krooniseen väsymykseen ja uupumukseen, nuorentaa ja inspiroi luovuuteen.

Lähteet: Energiakeskus Indigo, Ametisti.net

torstai 27. lokakuuta 2011

Pyhä sota - Ristiretket

Ristiretket olivat ehkä ensimmäinen asia, jotka saivat minut sekä kiinnostumaan kirkkohistoriasta että vieroksumaan katolista kirkkoa ja paavin valtaa. Se, miten onnistuneesti paavit saivat kristityt uskomaan, että pyhän maan valloittaminen muslimien verellä olisi jokseenkin hyvä juttu, on taidokas esitys massiivisesta aivopesusta. Keskiajalla kirkko ja uskonto hallitsivat ihmisten koko elämää, ja nämä pyrkivät elämään kurissa ja nuhteessa välttääkseen joutumasta helvettiin. Kirkonmiehet pitivät rahvasta pelossa maalaamalla kirkkojen seiniin kuvia kiirastulen kauhuista, jotka odottivat syntisiä kuoleman jälkeen. Varakkaat uskovaiset saattoivat ostaa syntinsä anteeksi lahjoittamalla kirkolle rahaa tai maata. Toinen vaihtoehto oli lähteä pyhiinvaellusmatkalle Jerusalemiin. Urbanus II:n kehotus lähteä pyhään sotaan tarjosi synnintuntoiselle kristitylle aivan uudenlaisen tilaisuuden vapautua synneistä ja välttyä siten kiirastulen ja helvetin piinalta. Lisäksi ristiretki oli kristityille oivallinen tilaisuus hankkia maata ja rikkauksia paavin luvalla.

Ensimmäinen ristiretki

Eurooppa oli 1000-luvulla sekaannuksen vallassa ja kirkko jakautunut kahtia. Paavi Urbanus II uskoi, että pyhä sota yhdistäisi kristityt. Hänen kiivaat puheensa vuonna 1095 Clermontissa "Jumalasta vieraantuneesta rodusta, joka oli hyökännyt pyhään maahan ja tappanut siellä asuvia kristittyjä miekoilla ja tulella" yllytti kristityt tarttumaan miekkaan muslimeja vastaan. Paavi kehotti Euroopan kristittyjä lähtemään veljiensä avuksi Konstanttinopoliin, luvaten heille kaikki synnit anteeksi ja taivaspaikan kaupan päälle. Bysantin keisarin avunpyyntö tarjosi Urbanukselle mahdollisuuden yrittää korjata kirkon alennustilaa ja parantaa paavin kehnoa asemaa. Vetoamalla uskovaisiin Jerusalemin pelastamiseksi ja muslimien murskaamiseksi paavi ratkaisi kertaheitolla monta ongelmaa; ristiretki vahvistaisi hänen asemaansa määrätietoisena johtajana, ja kirkko pääsisi eroon keskenään kinastelevista ritareista ja ruhtinaista, jotka olisivat saattaneet kiihdyttää Euroopan levottomuuksia.

Paavi siis antoi ristiretkeläisille synninpäästön ja luvan tappaa uskon puolesta. Nykyään länsimaissa mielletään uskon perusteella tappaminen pääosin ääri-islamin terrorismiin, mutta kuitenkin yleisesti islaminuskoon. Paavi Urbanus II:n lupaus siitä, että vääräuskoisia vastaan taistelleiden sielu pelastuisi, soti räikeästi kristinuskon opetuksia vastaan. Jeesus kehotti opetuslapsiaan välttämään väkivaltaa, ja viides käsky kieltää yksiselitteisesti tappamisen. Kirkkoisä ja piispa Augustinus Hippolainen (354-430) ratkaisi väkivallan käyttöön liittyvän eettisen ongelman keksimällä pyhän sodan käsitteen. Jumala katsoisi sotaa läpi sormiensa, mikäli se täyttäisi kolme ehtoa; sodan piti olla kuninkaan tai piispan julistama, sen piti tähdätä "hyvään" ja sitä piti käydä turhaa kärsimystä välttäen. Vähitellen ehtoja alettiin tulkita niin, että Jumala ei pelkästään antanut anteeksi vaan jopa palkitsi pyhän sodan. Uskonkysymyksiin alettiin soveltaa sotilaallista terminologiaa, ja esimerkiksi munkkeja alettiin pitää "Kristinuskon sotilaina", jotka taistelivat syntiä vastaan.

Vaikka muslimit olivat valloittaneet Jerusalemin jo 600-luvulla, jatkuivat kristittyjen järjestämät pyhiinvaellukset kaupunkiin. Jerusalemin pyhiä paikkoja kristityille olivat muun muassa perimätietoon perustuvat paikat Jeesuksen kuolin- sekä hautapaikasta. Muutenkin "Pyhänä maana" tunnettu Lähi-Idän alue nykyisen Israelin alueella oli kristityille pyhää, koska Jeesuksen katsottiin vaikuttaneen elämänsä aikana juuri näillä alueilla. Jerusalemissa kuitenkin kohtasivat eri uskontojen väliset ristiriidat. Muslimeille kaupunki oli kaikista kaupungeista kolmanneksi pyhin, koska profeetta Muhammadin katsottiin kyseisestä kaupungista nousseen Taivaaseen ja tavanneen siellä Abrahamin, Mooseksen ja Jeesuksen, joita kaikkia pidetään islamissa profeettoina. Kristityille Jerusalem taas oli tärkeä, koska Raamatun mukaan Jeesus kärsi ja kuoli Jerusalemissa. Samoin juutalaiset pitivät kaupunkia ja sen lähiympäristöjä pyhinä, sillä siellä uskottiin olevan useiden Vanhassa testamentissa mainittujen henkilöiden haudat.

Ristiretkeläiset joutuivat kärsimään nälkää ja kohtaamaan mahtavia vihollisarmeijoita pitkällä matkallaan kohti Jerusalemia. Ritarit eivät kuitenkaan antaneet vaikeuksien lannistaa, vaan marssivat uskonnollisen kiihkon ja muslimivihan vallassa ryöstellen ja murhaten kohti Pyhää maata sekä Jerusalemia. 15. kesäkuuta 1099 ristiretkeläiset valloittivat Jerusalemin vain puolitoista vuorokautta kestäneen piirityksen jälkeen. Taistelun huumassa he murhasivat suurin joukoin kaupungin muslimeja ja juutalaisia. Ristiretken lopullinen päämäärä ristiritareille oli Jeesuksen hauta.

Ristiretkiaikaa kesti 200 vuotta ja kiista Pyhän haudan kirkosta jatkuu edelleen tänäkin päivänä. Hautakirkko on jaettu eri kirkkokuntien kesken (Ortodoksit, Roomalaiskatoliset, Armenialaiset, Koptilaiset, Etiopialaiset ja Jakobiitit) ja se on vahvistettu vuonna 1853 ns. status quo - säännöllä. Nämä kristilliset kirkkokunnat ovat tuon tuostakin ajautuneet väkivaltaisiinkin kiistoihin Pyhän haudan kirkosta. Kiistat hautakirkosta ovat vanhaa perua, sillä jo vuodesta 1192 kirkon avaimista on huolehtinut islam-uskoinen - ja siten puolueeton - suku.

Ristiretkistä on kirjoitettu monia historiallisia eepoksia ja filmattu useita elokuvia. Ehdottomiin suosikkeihini kuuluva elokuva Arn - Temppeliritari (2007) on katsomisen arvoinen kokemus.

Lähteet: Tieteen Kuvalehti Historia 16/2011, Wikipedia

tiistai 9. elokuuta 2011

Minun maailmani - Voimaeläin

Viime viikon aikana olen konkreettisesti tutustunut lähemmin luonnonuskontoihin ja erityisesti shamanismiin. Löysin Suomalaisesta Kirjakaupasta kirjan Shamaanin tie (The Way of the Shaman by Michael Harner, julkaisija Unio Mystica) ja takakansi esittelee sisällön seuraavasti:

Alan johtaviin tutkijoihin lukeutuva Michael Harner yhdistää tässä uraauurtavassa teoksessa uskomattoman määrän shamanistista tietoa syvään, omakohtaiseen kokemukseensa ja näkemykseensä siitä, mitä shamaanin työ on.

Shamanismi on ikivanha perinne, joka pyrkii huolehtimaan toisten ihmisten hyvinvoinnista, kasvattamaan ihmisen omia henkisiä ja fyysisiä voimavaroja sekä laajentamaan tietoisuutta niin sisäisestä kuin ulkoisestakin maailmasta. Lisäksi shamanismi voi olla kokonaisvaltainen elämys, jossa ihminen löytää uudestaan yhteyden itseensä ja luontoon.

Tämä kirja pyrkii ennen kaikkea olemaan terveyteen ja parantamiseen liittyvien shamanististen menetelmien käsikirja. Menetelmien tavoitteena on ihmisen oman hyvinvoinnin ja terveyden kohentaminen sekä toisten auttaminen. Kirja sisältää kaikki perusasiat, jotka shamaaniksi aikova tarvitsee.


Kirja on ollut erittäin mielenkiintoinen ja se on raottanut verhoa shamanismin saloihin. Täytyy myöntää, että mielikuvani shamanismista on ollut täysin väärä. Sana shamaani on peräisin Siperian tunguusien kielestä, ja antropologit ovat alkaneet käyttää sitä yleisesti hyvin erilaisissa ei-länsimaisissa kulttuureissa asuvista henkilöistä, joita nimitettiin aiemmin noidiksi, noitatohtoreiksi, poppamiehiksi, velhoiksi, mustan magian harjoittajiksi, tietäjiksi ja näkijöiksi. Shamaani on mies tai nainen, joka siirtyy halutessaan muuttuneeseen tietoisuuden tilaan päästäkseen yhteyteen tavallisesti kätketyn todellisuuden kanssa ja hyödyntääkseen sitä; nähdäkseen ja kokeakseen asioita, jotka muuten tuntuisivat mahdottomilta.

Shamanismin peruskäsityksen mukaan ihmiset ja eläimet ovat yhteydessä toisiinsa. Toimiakseen shamaani tarvitsee suojelushengen, mutta se, että jollakulla on suojelushenki, ei tee ihmisestä automaattisesti shamaania. Suojelushenki on usein voimaeläin eli henkiolento, joka suojelee ja palvelee shamaania, mutta josta lisäksi tulee hänelle toinen identiteetti tai minä. Shamaani tarvitsee suojelushenkeään käyttääkseen epätavallisia voimiaan muuttuneessa todellisuudessa. Suojelushenkensä osalta tavallinen ihminen ja shamaani eroavat toisistaan lähinnä siten, että shamaani käyttää suojelushenkeään aktiivisesti hyväkseen muuttuneessa tietoisuuden tilassa. Hän tapaa suojelushenkensä ja kysyy siltä usein neuvoa, hän kulkee sen mukana shamaanimatkoillaan ja hän pyytää siltä apua ja parantaa sen turvin sairaita ja tapaturmaan joutuneita ihmisiä. Suojelushengen lisäksi voimallisella shamaanilla voi olla lukuisia muita henkiauttajia.

Kuka tahansa voi siis käytännössä tulla shamaaniksi; joillakin shamaaneilla on opettaja ja mestari, toisille riittää tarve etsiä tietoa ja kokemuksia suojelushenkien avulla. Shamanismiin perehdytään ennen kaikkea kokemusten kautta ja usein hiljalleen. Ihmisen täytyy ensin opetella siirtymään muuttuneeseen tietoisuuden tilaan ja näkemään ja matkustamaan siinä. Shamanismiin perehtyminen on kuitenkin ääretön ponnistusten ja riemullisten kokemusten sarja, ja autettavat päättävät loppujen lopuksi, onko joku shamaani vai ei.

Olen myös itse saanut kunnian tutustua shamaaniin. En tiedä pitääkö hän itseään shamaanina, mutta tehtävänäni on myöntää, että hänellä on siihen paljon valmiuksia, ja minulle hän ehdottomasti on ennen kaikkea shamaani. Tutustuimme varsin kohtalokkaalla tavalla; hän otti minuun yhteyttä kysyäkseen sattumanvaraisesti kuulumisia ja ennen kuin huomasinkaan, kerroin hänelle huoleni. Shamaani kuunteli minua rauhallisesti, esitti muutamia välikysymyksiä ja ilman pyyntöäni hän ehdotti, mikäli voisi yrittää auttaa minua. Suostuin, ilman pienintäkään ennakkoluuloa tulevista tapahtumista.

Olen edelleen hieman hämilläni siitä, mitä yhdessä kohtasimme selvittäessämme mieltäni painavia asioita. Väitän Kohtalon tulleen tiellemme, sillä oloni oli varsin luonnollinen ja rauhallinen, mitä se ei normaalisti ole, mikäli huomaan käyväni läpi mieltäni painavia asioita täysin ventovieraan ihmisen kanssa. Hänen tehtävänään oli kuitenkin auttaa minua, ja olemme molemmat aivan varmasti sitä mieltä, että hän onnistui siinä vallan loistavasti. Hän neuvoi minua suurella kärsivällisyydellä, vaikka omalta kohdaltani meinasi usko loppua lyhyeen. Hänen kannustuksensa oli vallan väkevä, ja hän sai minut uskomaan voimiini silloin, kun itse epäilin sitä suuresti.

Ensimmäisten henkisten harjoitusten jälkeen (Inner Circle, Medicine Wheel) lähdimme yhteiselle Henkiselle Matkalle, jonka aikana löysin ensimmäiset omat voimaeläimeni, Karhun, Suden, Feenixin ja Kotkan. Hän näki minusta Suden, jonka koin hyvin luonnolliseksi näyksi (shamaanin näkyä ei pidä ikinä epäillä). Jälkeenpäin hän myönsi tunteneensa Feenixin voiman minusta, ja Kotkan sulka oli myös hyvin luonnollinen osa Henkimaailmaani, ja otaksun sen kuuluvan yhdelle voimaeläimistäni. Harjoitusten perimmäinen tarkoitus oli kuitenkin tutustua Karhuun. Olin näyistä kovin innostunut, että shamaanin rohkaisun myötä päätin myöhemmin tavata voimaeläimeni yksin.

Kokemus oli kaikkea muuta kuin odotettu. Sinä samaisena iltana istuin saunassa rentoutumassa ja päätin pyytää Karhulta mahdollisuutta tavata. Menemättä liiemmin yksityiskohtiin (luin yllämainitusta kirjasta, ettei omia kokemuksia tulisi paljastaa) koin meditoidessani yhteyden Karhuun. Oloni oli varsin turta ja poistuin saunasta suihkun puolelle. Sitten sain Karhun merkin. En voi sanoin kuvailla sitä kunnioituksen määrää, joka valtasi minut siinä tilassa. Oloni oli jännittynyt ja malttamaton, enkä oikein tiennyt kuinka minun pitäisi siihen suhtautua. Myöhemmin, juuri kun olin valmistautumassa nukkumaan, päätin yrittää tavata Karhun vielä kerran. Onnistuin. Sen jälkeen minun on ollut mahdollista tuntea Karhun läsnäolo lähelläni ja koen saavuttaneeni mahdollisuuden palauttaa hukkunut suhteeni luontoon.

Shamanistinen polkuni on siis vasta alussa. Minulla on vahva tunne siitä, että shamanismia harjoittamalla löydän lisää henkiauttajia, joiden avulla voin tasapainoisemmin ylläpitää rikasta, henkistä elämää, sekä mahdollisesti kehittää taitojani parantajana. Sillä se jos mikä, on mainio tarkoitus elämälle.

maanantai 1. elokuuta 2011

Hullu maailma! vol.1

Uusi Suomi julkaisi 13.7.2011 artikkelin miehestä, joka sai tahtonsa läpi ja pääsi poseeraamaan passikuviinsa siivilä päässään:

Itävaltalainen ateisti Niko Alm saa käyttää pastasiivilää ajokorttikuvassaan merkkinä uskonnollisesta vakaumuksestaan.

Almin taistelu uskonnonvapauden puolesta viranomaisia vastaan alkoi, kun hän julistautui pastafariksi ja liittyi muutama vuosi sitten Lentävän Spagettihirviön kirkkokuntaan. Pastafari on kutsumanimi Spagettihirviön seuraajille.

Tämän jälkeen itävaltalaismies on kiusannut kirkkonsa ja niin kutsutun vakaumuksensa avulla viranomaisia osoittaakseen uskonnollisten yhteisöjen saavan perustelemattomia etuja yhteiskunnassa.


Vuonna 2005 julkisuuteen noussut uskonto on herättänyt mielenkiintoni lähinnä mahdollisuudella rekisteröidä mitä hullunkurisempia uskonnollisia yhdistyksiä ja virallisia uskontoja, kunhan mielikuvitusta riittää vaikka muille jakaa. Joskus villissä nuoruudessani mietinkin, paljonko vaivaa tulisi nähdä, jos saarnaisi itse keksimästään uskonnosta ja hautaisi perunapeltoihin dokumentteja "mystisistä jumalkokemuksista", ja joku ressukka ne satojen vuosien päästä kaivaisi ylös. Voitaisiinko tulevaisuudessa palvoa mielikuvitukseni tuotteita yhtä kivaasti kuin kristinuskoa tai islamia nykypäivänä?

Mahdollisesti. Palataksemme kiehtovaan Lentävään spagettihirviöön ja Hänen kirkkokuntaansa, Wikipedia esittelee uskonnon seuraavasti:

Lentävä spagettihirviö (engl. The Flying Spaghetti Monster) on parodisilla piirteillä varustettu jumalolento, jonka Bobby Henderson toi julkisuuteen vuonna 2005 vastalauseeksi Kansasin osavaltion opetuslautakunnan päätökselle sallia älykkään suunnittelun opetus kouluissa evoluution rinnalla. Lentävä spagettihirviö toimii usein myös nykypäivän vastineena Russellin teekannulle.

Lentävän spagettihirviön uskonnosta (englanniksi Flying Spaghetti Monsterism) on tullut internet-ilmiö. Spagettihirviön seuraajat kutsuvat itseään pastafareiksi (Pastafarian, johdettu rastafareista), väittävät olevansa ”hänen nuudelisen ulokkeensa” (His Noodly Appendage) koskettamia ja saarnaavat ”nuudelisen herransa” sanaa ainoana oikeana uskontona. Kyseessä on internet-ilmiön lisäksi esimerkki poliittisesta vaikuttamistavasta.

Bobby Henderson on sanonut, että pastafarismi on yhtä oikea uskonto kuin kristinusko tai islam. Pastafarien pyhä kirja "The Gospel of the Flying Spaghetti Monster" kuvailee pastafarisen uskon pääpiirteet ja sen antama kuvaus pastafarismista täyttää useat tyypillisen uskonnon muodollisista tunnusmerkeistä.

Kesäkuussa 2005 Bobby Henderson lähetti julkisen kirjeen Kansasin opetuslautakunnalle vastauksena suunnitelmille älykkään suunnittelun opetuksesta luonnollisen valinnan rinnalla. Hän pyysi virallisesti, että lentävän spagettihirviön uskonnosta on tasapuolisuuden vuoksi annettava yhtä paljon tilaa opetuksessa kuin tavanomaiselle älykkäälle suunnittelulle ja evoluutiolle. Hän varoitti, että jos näin ei menetellä, "meidän täytyy edetä oikeustoimiin." Hän sai pian vastauksen kahdelta myötämieliseltä lautakunnan jäseneltä elokuun puolivälissä.

Sivusto, jolla kirje oli, sai maailmanlaajuista huomiota, kun se mainittiin Internet-sivusto Boing Boingissa kesäkuussa 2005. Liikenne sivustolla kasvoi räjähdysmäisesti, kun Flying Spaghetti Monster toistuvasti mainittiin Boing Boingissa ja muissa blogeissa ja hupisivustoilla. Artikkelit valtavirran tiedotusvälineissä seurasivat pian perässä.

2011 heinäkuussa itävaltalainen pastafari Niko Alm saa käyttää pastasiivilää ajokorttikuvassaan merkkinä uskonnollisesta vakaumuksestaan. Itävallan laki määrittelee EU-direktiivin mukaisesti että ajokorttikuvassa saa käyttää päähinettä vain jos se on uskonnollisen vakaumuksen merkki. Poliisin edustaja Manfred Reinthaler kuitenkin kieltää, että valokuva olisi hyväksytty siksi, että viranomaiset myöntäisivät pastasiivilän olevan uskonnollinen päähine. Hänen mukaansa ajokorttikuva sallittiin, koska Almin kasvoin näkyivät siinä selvästi lain edellyttämällä tavalla.

Useat Bobby Hendersonin luomista "uskomuksista" parodioivat älykkään suunnittelun kannattajien yleisiä todisteluja:
Näin siis meillä ja maailmalla!

Odotan osittain kauhulla, onko tällä uskonnolla minkäänlaista jalansijaa Suomessa. Henkilökohtainen mielipiteeni on, että jokainen saa uskoa ja palvoa vaikka puuhevosta, mikäli se ei vahingoita ketään. En silti ole aivan varma, onko tämä veto tarkoitettu vain suureksi vitsiksi. Lentävän spagettihirviön näkyä odotellessa...

Lähteet: Uusisuomi, Wikipedia

lauantai 30. heinäkuuta 2011

Minun maailmani - Etiäiset

"Etiäinen on kansanuskomusten mukaan ihmisen kuvajainen, joka kulkee hänen edellään, ja tekee tai on tekevinään edellä samoja asioita mitä ihminen myöhemmin oikeasti tekee. Etiäiseksi voidaan kutsua myös kokemusta tällaisen "olennon" kohtaamisesta. Etiäinen voi kuulua, joskus näkyäkin.

Ihmiset saattavat kuulla esimerkiksi perheenjäsenensä kävelevän pihaan, avaavan oven, jopa nähdä tämän hahmon tai varjon, kunnes huomaavat, ettei tämä todellisuudessa vielä tullutkaan. Pian perheenjäsen kuitenkin tulee ja toistaa saman kuin etiäisensä." -Wikipedia

Etiäiset luokitellaan kansanuskomukseksi. Minulle etäiset ovat kuitenkin arkipäivää, pieniä enteitä tulevista tapahtumista. Puhelinsoittoja, käyntejä, sananvalintoja. Hyvin usein saan tuntemuksen, että joku läheinen on soittamassa minulle ja muutaman minuutin sisään puhelin soi. Päähäni saattaa ilmestyä lause, jonka kanssaseuralainen hetken kuluttua lausuu. Kaikki tämä tapahtuu intuition toimesta, aistini ollessa herkimmillään.

En muista koska näin ensimmäsen etiäiseni, mutta muistan kyllä voimakkaimmat etiäiset vuosien varrelta. Voimakkain ja samalla järisyttävin etiäinen oli kahden polkupyöräilijän hahmon yht'äkkinen näkeminen mielessäni, kun ajoimme isäni ja veljieni kanssa mutkikkaalla soratiellä. Olimme olleet uimassa ja isäni ajoi hurjaa vauhtia kapealla tiellä. Tienvarret olivat täynnä rehottavaa kasvillisuutta, puskia ja kukkia ja mutkikas tie oli suhteellisen vaarallinen ajettavaksi hurjalla nopeudella.

Jostain kumman syystä olin saanut istuutua etupenkille (tappelimme siitä veljieni kanssa useasti). Siinä ajaessamme sain voimakkaan tunteen ja näyn kahdesta polkupyöräilijästä keskellä tietä. Sanoin isälleni, että hänen tulisi ajaa hitaammin, koska emme voi olla varmoja tulisiko toinen auto vastaan tai voisiko tiellä olla joku. Isä hidasti vauhtiaan ja muutaman mutkan takaa paljastui kaksi näkyni mukaista polkupyöräilijää KESKELLÄ TIETÄ.

Mikäli vauhtia olisi ollut edelleen hurjasti, olisimme saattaneet ajaa heidän päälleen. Ja ei, tiheän kasvillisuuden ja välimatkan vuoksi en olisi voinut nähdä pyöräilijöitä etukäteen. Minulle tuli vain se TUNNE ja NÄKY. Siitä päivästä lähtien olen pyrkinyt kuuntelemaan intuitiotani aina, kun saan tunteen tai näyn.

Voinko siis todistaa väitteeni oikeaksi? Ehkä. En tiedä. En saa etiäisiä aikaan tahtoessani. Saan etiäisiä sattumanvaraisesti. Olen pyrkinyt nykyään sanomaan, mikäli seuralaiseni sanoo jotain, jonka tiesin etukäteen hänen sanovan, mutta se ei ole riittävä todiste skeptikoille, että etiäiset
olisivat totta.

Etiäiset kulkevat suvussani. En ole ainoa enkä toivottavasti viimeinenkään, jonka intuitio on näin vahva.

Ja vaikkei etiäisiä voikkaan todistaa tieteellisesti, ei se tarkoita etteikö niitä voisi saada ja etteivätkö ne voisi olla totta.

sunnuntai 17. heinäkuuta 2011

Aloitusvirsi

Eklektisyys (kreikan kielen eklektikos, "parhaan valitseminen") kuvaa suuntausta tai teoriaa, joka yhdistelee vaikutteita eri suuntauksista tai teorioista. Eklektisyyttä voi esiintyä esimerkiksi filosofiassa ja taiteessa.

Eklektismi on suuntaus, esimerkiksi taidesuuntaus, joka yhdistelee eri suuntauksia.

Eklektikko on henkilö, joka yhdistelee eri suuntauksia.

Filosofiassa eklektismi tarkoittaa parhailta tuntuvien osien valitsemista eri filosofisten koulukuntien opeista. Eklektismi oli yleistä antiikin filosofiassa, erityisesti hellenistisessä filosofiassa sekä myöhäisantiikin aikana, sillä ajatusten poimiminen yhtä lailla esimerkiksi sekä platonistisesta, stoalaisesta että aristotelisesta ajattelusta oli mahdollista ja yleistä. Tunnettuja eklektikkoja ovat muun muassa Panaitios, Poseidonios, Cicero ja Plutarkhos sekä monet uusplatonismin edustajat. Diogenes Laertios mainitsee Potamon Aleksandrialaisen perustaneen eklektisen koulukunnan.[1]

Maailmankatsomusten suhteen eräs esimerkki eklektisyydestä on eklektinen pakana, joka muodostaa maailmankuvansa pakana- tai muiden uskontojen osista ja/tai omista kokemuksistaan. Esimerkiksi eklektinen wicca muodostaa maailmankuvansa osin traditionaalisen wicca-perinteen mukaan, osin omien käsitystensä mukaan.

Näin Wikipedia ilmaisee eklektisyyden. Olen jo jonkin aikaa halunnut ylläpitää sivustoa, jossa voisin käsitellä itselleni tärkeitä aiheita. Pähkäilin kauan (ja pähkäilen vielä varmaan edelleenkin) blogin virallisesta kielestä; näistä asioista kirjoittaessani olen omassa elementissäni omalla äidinkielelläni, kun taas saisin ajatuksiani laajemmin jaettua englanniksi.

Blogini tulee siis käsittelemään eklektistä elämänkatsomustani, kiinnostavia uskonnollisia tekstejä ja suuntauksia, pakanallisuutta, okkultismia ja rajatietoa. Heti kun saan kunnolla aikaa perehtyä tämän sivuston rakentamiseen, pyrin antamaan mahdollisen kuvauksen siitä, millaisena nykymaailman uskontojen sekamelska näyttää minun kauttani katsottuna.

Tarkoitukseni ei ole tämän sivuston teksteillä loukata ketään eikä kenenkään uskontoa/maailmankatsomusta. Pyrkimykseni on vain saada ihmiset ajattelemaan omaa suhtautumistaan maailmaankaikkeuteen ja sen uskonnolliseen puoleen.

Lähdetiedostona käytän hyvin paljon Wikipediaa sekä alan kirjallisuutta. Pyrin tunnollisesti merkitsemään aina tekstien alkuperäiset julkaisijat ja lähteet.