Tietoja minusta

sunnuntai 17. heinäkuuta 2011

Aloitusvirsi

Eklektisyys (kreikan kielen eklektikos, "parhaan valitseminen") kuvaa suuntausta tai teoriaa, joka yhdistelee vaikutteita eri suuntauksista tai teorioista. Eklektisyyttä voi esiintyä esimerkiksi filosofiassa ja taiteessa.

Eklektismi on suuntaus, esimerkiksi taidesuuntaus, joka yhdistelee eri suuntauksia.

Eklektikko on henkilö, joka yhdistelee eri suuntauksia.

Filosofiassa eklektismi tarkoittaa parhailta tuntuvien osien valitsemista eri filosofisten koulukuntien opeista. Eklektismi oli yleistä antiikin filosofiassa, erityisesti hellenistisessä filosofiassa sekä myöhäisantiikin aikana, sillä ajatusten poimiminen yhtä lailla esimerkiksi sekä platonistisesta, stoalaisesta että aristotelisesta ajattelusta oli mahdollista ja yleistä. Tunnettuja eklektikkoja ovat muun muassa Panaitios, Poseidonios, Cicero ja Plutarkhos sekä monet uusplatonismin edustajat. Diogenes Laertios mainitsee Potamon Aleksandrialaisen perustaneen eklektisen koulukunnan.[1]

Maailmankatsomusten suhteen eräs esimerkki eklektisyydestä on eklektinen pakana, joka muodostaa maailmankuvansa pakana- tai muiden uskontojen osista ja/tai omista kokemuksistaan. Esimerkiksi eklektinen wicca muodostaa maailmankuvansa osin traditionaalisen wicca-perinteen mukaan, osin omien käsitystensä mukaan.

Näin Wikipedia ilmaisee eklektisyyden. Olen jo jonkin aikaa halunnut ylläpitää sivustoa, jossa voisin käsitellä itselleni tärkeitä aiheita. Pähkäilin kauan (ja pähkäilen vielä varmaan edelleenkin) blogin virallisesta kielestä; näistä asioista kirjoittaessani olen omassa elementissäni omalla äidinkielelläni, kun taas saisin ajatuksiani laajemmin jaettua englanniksi.

Blogini tulee siis käsittelemään eklektistä elämänkatsomustani, kiinnostavia uskonnollisia tekstejä ja suuntauksia, pakanallisuutta, okkultismia ja rajatietoa. Heti kun saan kunnolla aikaa perehtyä tämän sivuston rakentamiseen, pyrin antamaan mahdollisen kuvauksen siitä, millaisena nykymaailman uskontojen sekamelska näyttää minun kauttani katsottuna.

Tarkoitukseni ei ole tämän sivuston teksteillä loukata ketään eikä kenenkään uskontoa/maailmankatsomusta. Pyrkimykseni on vain saada ihmiset ajattelemaan omaa suhtautumistaan maailmaankaikkeuteen ja sen uskonnolliseen puoleen.

Lähdetiedostona käytän hyvin paljon Wikipediaa sekä alan kirjallisuutta. Pyrin tunnollisesti merkitsemään aina tekstien alkuperäiset julkaisijat ja lähteet.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti