Tietoja minusta

maanantai 1. elokuuta 2011

Hullu maailma! vol.1

Uusi Suomi julkaisi 13.7.2011 artikkelin miehestä, joka sai tahtonsa läpi ja pääsi poseeraamaan passikuviinsa siivilä päässään:

Itävaltalainen ateisti Niko Alm saa käyttää pastasiivilää ajokorttikuvassaan merkkinä uskonnollisesta vakaumuksestaan.

Almin taistelu uskonnonvapauden puolesta viranomaisia vastaan alkoi, kun hän julistautui pastafariksi ja liittyi muutama vuosi sitten Lentävän Spagettihirviön kirkkokuntaan. Pastafari on kutsumanimi Spagettihirviön seuraajille.

Tämän jälkeen itävaltalaismies on kiusannut kirkkonsa ja niin kutsutun vakaumuksensa avulla viranomaisia osoittaakseen uskonnollisten yhteisöjen saavan perustelemattomia etuja yhteiskunnassa.


Vuonna 2005 julkisuuteen noussut uskonto on herättänyt mielenkiintoni lähinnä mahdollisuudella rekisteröidä mitä hullunkurisempia uskonnollisia yhdistyksiä ja virallisia uskontoja, kunhan mielikuvitusta riittää vaikka muille jakaa. Joskus villissä nuoruudessani mietinkin, paljonko vaivaa tulisi nähdä, jos saarnaisi itse keksimästään uskonnosta ja hautaisi perunapeltoihin dokumentteja "mystisistä jumalkokemuksista", ja joku ressukka ne satojen vuosien päästä kaivaisi ylös. Voitaisiinko tulevaisuudessa palvoa mielikuvitukseni tuotteita yhtä kivaasti kuin kristinuskoa tai islamia nykypäivänä?

Mahdollisesti. Palataksemme kiehtovaan Lentävään spagettihirviöön ja Hänen kirkkokuntaansa, Wikipedia esittelee uskonnon seuraavasti:

Lentävä spagettihirviö (engl. The Flying Spaghetti Monster) on parodisilla piirteillä varustettu jumalolento, jonka Bobby Henderson toi julkisuuteen vuonna 2005 vastalauseeksi Kansasin osavaltion opetuslautakunnan päätökselle sallia älykkään suunnittelun opetus kouluissa evoluution rinnalla. Lentävä spagettihirviö toimii usein myös nykypäivän vastineena Russellin teekannulle.

Lentävän spagettihirviön uskonnosta (englanniksi Flying Spaghetti Monsterism) on tullut internet-ilmiö. Spagettihirviön seuraajat kutsuvat itseään pastafareiksi (Pastafarian, johdettu rastafareista), väittävät olevansa ”hänen nuudelisen ulokkeensa” (His Noodly Appendage) koskettamia ja saarnaavat ”nuudelisen herransa” sanaa ainoana oikeana uskontona. Kyseessä on internet-ilmiön lisäksi esimerkki poliittisesta vaikuttamistavasta.

Bobby Henderson on sanonut, että pastafarismi on yhtä oikea uskonto kuin kristinusko tai islam. Pastafarien pyhä kirja "The Gospel of the Flying Spaghetti Monster" kuvailee pastafarisen uskon pääpiirteet ja sen antama kuvaus pastafarismista täyttää useat tyypillisen uskonnon muodollisista tunnusmerkeistä.

Kesäkuussa 2005 Bobby Henderson lähetti julkisen kirjeen Kansasin opetuslautakunnalle vastauksena suunnitelmille älykkään suunnittelun opetuksesta luonnollisen valinnan rinnalla. Hän pyysi virallisesti, että lentävän spagettihirviön uskonnosta on tasapuolisuuden vuoksi annettava yhtä paljon tilaa opetuksessa kuin tavanomaiselle älykkäälle suunnittelulle ja evoluutiolle. Hän varoitti, että jos näin ei menetellä, "meidän täytyy edetä oikeustoimiin." Hän sai pian vastauksen kahdelta myötämieliseltä lautakunnan jäseneltä elokuun puolivälissä.

Sivusto, jolla kirje oli, sai maailmanlaajuista huomiota, kun se mainittiin Internet-sivusto Boing Boingissa kesäkuussa 2005. Liikenne sivustolla kasvoi räjähdysmäisesti, kun Flying Spaghetti Monster toistuvasti mainittiin Boing Boingissa ja muissa blogeissa ja hupisivustoilla. Artikkelit valtavirran tiedotusvälineissä seurasivat pian perässä.

2011 heinäkuussa itävaltalainen pastafari Niko Alm saa käyttää pastasiivilää ajokorttikuvassaan merkkinä uskonnollisesta vakaumuksestaan. Itävallan laki määrittelee EU-direktiivin mukaisesti että ajokorttikuvassa saa käyttää päähinettä vain jos se on uskonnollisen vakaumuksen merkki. Poliisin edustaja Manfred Reinthaler kuitenkin kieltää, että valokuva olisi hyväksytty siksi, että viranomaiset myöntäisivät pastasiivilän olevan uskonnollinen päähine. Hänen mukaansa ajokorttikuva sallittiin, koska Almin kasvoin näkyivät siinä selvästi lain edellyttämällä tavalla.

Useat Bobby Hendersonin luomista "uskomuksista" parodioivat älykkään suunnittelun kannattajien yleisiä todisteluja:
Näin siis meillä ja maailmalla!

Odotan osittain kauhulla, onko tällä uskonnolla minkäänlaista jalansijaa Suomessa. Henkilökohtainen mielipiteeni on, että jokainen saa uskoa ja palvoa vaikka puuhevosta, mikäli se ei vahingoita ketään. En silti ole aivan varma, onko tämä veto tarkoitettu vain suureksi vitsiksi. Lentävän spagettihirviön näkyä odotellessa...

Lähteet: Uusisuomi, Wikipedia

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti