Tietoja minusta

maanantai 24. kesäkuuta 2013

Minun maailmani – Astrologia osa 1.

Minua suunnattomasti huvittaa se, miten ihmiset reagoivat kuullessaan minun olevan kotiastrologi ja kuinka uskon horoskooppeihin, ”Ai se lukee niitä aikakausilehtien paskaennustuksia ja uskoo niihin, vittu mikä urpo.” Tehdään nyt heti selväksi, että ennustava astrologia stereotyyppisille aurinkomerkeille on täysin eri asia kuin syntymäkartan luominen ja sitä kautta luonnehoroskoopin tulkinta.

Sanomattakin selvää, että harrastelen enemmän jälkimmäistä, vaikka silloin tällöin luen skorpionille laaditun päivä-, viikko- tai kuukausiennustuksen. Olettaisin yleiset horoskooppipalstaennustukset osuvan nappiin täysin ainoastaan silloin, kun ihmisellä on kaikki planeetat aurinkomerkissään ja olisi muutenkin hyvin stereotyyppinen esikuva aurinkomerkkinsä edustajasta. Mutta näin harvoin on, kunnes laaditaan tarkasteltavaksi kunnollinen syntymäkartta. Voitte muuten laatia kukin itsellenne oman syntymäkartan esim. Astro.fi:n sivuilta. Teidän tarvitsee vain syöttää palveluun nimenne lisäksi tarkka syntymäaikanne ja sijaintinne. Sivusto laskee koordinaatit ja antaa teille henkilökohtaisen syntymäkartan sekä pikatulkinnan, josta saa jo jotain lisäpotkua, ellei astrologia muuten ole symboleineen tuttu.

Yleistä:

  • Astrologia sai alkunsa, kun ihmiset ensimmäisen kerran tulivat tietoisiksi maan ja taivaan välisistä suhteista. Jo 30 000 vuotta sitten ja ehkä jo aikaisemminkin kivikauden ihmiset laativat kuukalentereita eläinten luihin ja sarviin ja kenties kertoivat tarinoita tähdissä hahmottamistaan kuvista.
  • Astrologia tulee kreikan kielen sanoista astro logos ja tarkoittaa sananmukaisesti ”tähtien sanaa”. Astrologia käsittelee tähtien ja planeettojen vaikutusta, seurauksia ja merkitystä maanpäällisiin tapahtumiin.
  • Ateenalainen filosofi Platon on lähin ehdokas astrologian perustajaksi. Yhdessä oppilaansa Aristoteleen kanssa Platon laski pohjan astrologian filosofiselle perustelulle, joka aikanaan siirtyi roomalaisille, islamilaiseen maailmaan, keskiaikaiseen ja renessanssiajan Eurooppaan ja lopulta nykypäivän astrologeille. 
  • Astrologian keskeisimpiin oppeihin kuuluu Eläinradan jako kahteentoista yhtä suureen merkkiin. Eläinrata on se alue tähtitaivaalla, jossa Aurinko ja myös planeetat eri vuodenaikoina näkyvät. Merkit ovat 30 asteen sektoreita Eläinradalla, ja aurinko on vuosittain noin kuukauden kussakin niitä. Planeetat sen sijaan ovat samanakin vuodenaikana eri vuosina eri merkeissä. Merkit ovat saaneet nimensä tähdistöjen mukaan, joita ne alkujaan suunnilleen vastasivat. Ne ovat kevättasauspisteestä lukien (päivämäärät osoittavat, milloin aurinko saapuu kuhunkin merkkiin): 21.3. Oinas, 21.4. Härkä, 22.5. Kaksoset, 22.6. Rapu, 23.7 Leijona, 24.8. Neitsyt, 25.9. Vaaka, 24.10. Skorpioni, 23.11. Jousimies, 22.12. Kauris, 21.1. Vesimies ja 19.2. Kalat. Aurinko saapuu siis Oinaan merkkiin kevätpäiväntasauksena, Ravun merkkiin kesäpäivänseisauksena juhannuksen aikoihin, vaa'an merkkiin syyspäiväntasauksena ja Kauriin merkkiin talvipäivänseisauksena vähän ennen joulua.



Astrologia on minulle ennen kaikkea tapa tutkia omaa henkilökohtaista tarinaani, luoda muotokuva minusta ihmisenä sanoin ja kuvin ja asettaa se ajallisiin kehyksiin. Skeptinen suhtautuminen syntymäkartan kautta laadittuun luonnekuvaukseen hävisi kutakuinkin oman syntymäkarttani tulkintaan ja sukulaisteni ja ystävieni syntymäkarttojen myötä olenkin enemmän optimistinen tämän kaiken paikkansapitävyydelle kuin uskoinkaan. Ensiksikin opettelin tunnistamaan stereotyyppiset aurinkomerkin edustajat ja sen jälkeen tärkeiden planeettojen vaikutukset aurinkomerkkiin ja huonesijainteihin. Tällä hetkellä yritän opiskella aspekteja (planeettojen välisiä vuorovaikutuksia toisiinsa suhteutettuna huonesijanteihin) sekä transiittioppia (planeettojen ohituksia ja niiden vaikutusta nykytilaan). Paljon on opittavaa, mutta onneksi internet on täynnä apua antavia sivustoja ja kirjahylly notkuu nidottuja teoksia.

Syntymäkartan perusteella laadittu luonnetulkinta on yksi vaihtoehto muiden joukossa, mitä tulee itsensä ymmärtämiseen. Pidänkin astrologiaa ennen kaikkea apukeinona tutkia omaa sisintään ja ellei koe tarvetta käytännössä uskoa planeettojen energioiden vaikuttavan ihmisluonteeseen, astrologiaa voi käyttää symbolisena apukeinona itsetutkiskelussa. Se miten Tarot auttaa minua peilaamaan alitajuntaani elämänvalintojeni keskellä, luonnehoroskooppi auttaa minua tunnistamaan sen pohjan, johon synnyin.

Mitä itsetutkiskeluun tulee, eklektisyys antaakin minulle vaihtoehtoja löytää itselleni sopivia työkaluja, enkä koe olevani sidottu toimimaan vain tiettyjen rajojen sisäpuolella, vaan voin kokeilla rohkeasti eri menetelmiä ja käyttää niitä, jotka puhuttelevat minua (tietyissä ”piireissä” kun on niin tavattoman tiukkaa aiheeseen rajattujen toimintatapojen kanssa). Suosittelen lämpimästi tutustumaan astrologiaan oman syntymäkartan kautta, jos se ei ennestään ole tuttu.


”Se, että synnyt tietyn tähtimerkin alaisuuteen tai sellaiseen aikaan, jolloin useat planeetat tai askendentti ovat tässä merkissä, ei automaattisesti merkitse sitä, että olisit juuri sellainen, että sinulla olisi nuo ominaisuudet täysin kehittyneinä ja valmiina esiteltäväksi näyteikkunassa. Se tarkoittaa sitä, että sinussa on synnynnäisten mahdollisuuksien reservi, jotain, jota voit tavoitella. Sinä kasvat horoskooppiisi, aivan kuten siemen kasvaa täysikasvuiseksi kasviksi.”

-Liz Greene
Astrology for Lovers

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti